Contents
Så får du en Snabbare Hemsida! (Komplett Guide)
Du kanske har upplevt att din hemsida tar lång tid att ladda. Eller så kanske du har hört att du bör jobba för att få en snabbare hemsida för att erbjuda dina besökare en bättre användarupplevelse.
Oavsett är det extremt viktigt att ha en snabb hemsida, och i denna artikel ska vi gå igenom hur du kan göra din hemsida just det – snabbare.
Varför är din webbplats laddningstid viktig?
Det finns flera skäl som visar varför en snabb laddtid är mycket viktig:
1. Positiv användarupplevelse
Enligt en studie av kissmetrics räknar nästan hälften av alla Internetanvändare med en laddningstid på mindre än två sekunder. Om det tar mer än 3 sekunder att ladda din webbplats kommer 40% av besökarna att sticka. En snabb sidhastighet betyder därför en högre konverteringsfrekvens och lägre avvisningsfrekvens. Långsamma webbplatser kan helt avskräcka besökare. Enligt en undersökning sa nästan 80 procent att de inte skulle besöka långsamma webbplatser en andra gång.
2. SEO-rankingsfaktor
För Google och andra sökmotorer är en positiv användarupplevelse en viktig faktor för att bestämma kvaliteten på en webbplats. Det är därför Google nu använder sidhastighet som en rankingfaktor. Därför, ju snabbare din webbplats laddas, desto bättre är dina chanser att rankas högt och därför få mer potntiella kunder till din hemsida.
3. Optimering av konverteringsfrekvens
En försening på en sekund under laddningstiden kan minska konverteringarna med upp till sju procent enligt denna studie. Detta låter kanske inte så betydande till en början, men om din webbutik genererar en daglig omsättning på 1 000 euro kan en försening på en sekund i laddningstiden resultera i en förlust på 70 euro per dag, cirka 2 100 per månad. Om du beräknar detta på årsbasis är en långsam sidhastighet en betydande faktor i omsättning online.
4. Genomsökning
Webbplatser som laddas långsamt “crawlas” långsamt och int elika intensivt, eftersom Google bottar bara har en begränsad budget för genomsökning. En snabbare laddningstid kan därför göra att din webbplats genomsöks ofta, vilket innebär att ditt innehåll i Googles index också kommer att vara mer relevant och uppdateras oftare.
Hur mäts sidhastigheten?
I allmänhet är laddningstiden för en webbplats tiden, i sekunder, från när webbplatsen öppnas tills den visas helt i webbläsaren. Laddningstiden för en webbplats kan också delas in i fyra olika mått:
- Tid till första byte (TTFB): Tiden mellan webbplatsen som kallas upp och den första byten laddas av webbservern.
- First Contentful Paint (FCP): Den tidpunkt då ett visningselement visas i webbläsaren för första gången.
- First Meaningful Paint (FMP): Den tid då användaren har intryck av att webbplatsen laddas.
- Time to Interactive (TTI): Den tidpunkt då webbplatsen har laddats och är redo för användning
Verktyg för att mäta sidhastighet
Det finns många verktyg för att analysera och optimera laddningstider. Det finns också andra sätt att bestämma laddningstiden för din webbplats.
PageSpeed Insights
Detta Google-verktyg för att mäta laddningstider uppdateras och förbättras ständigt.
När du har angett din domän beräknar verktyget en hastighetspoäng mellan 0 och 100. PageSpeed Insights skiljer mellan en poäng för mobila enheter och en poäng för vanlig dator. Mobilpoängen används som standard och är ofta mycket låg, eftersom Google vill motivera webbplatsoperatörer att optimera sina webbplatser specifikt för mobilversioner. Under hastighetspoäng visas individuella mätningar. Deras färgkodning kan användas för att avgöra hur allvarliga problemen är.
Google Analytics
Om du analyserar din webbplats med Google Analytics hittar du statistik om laddningstid i “Prestanda” -området. Klicka på “webbplatsens hastighet.” Om du har installerat spårning av e-handel kan du direkt utvärdera hur laddningshastigheten påverkar konverteringar.
Google Search Console
I Google Search Console hittar du laddningstider under menypunkten “Genomsökning”. Där visas hur många kilobyte som laddas ner per dag och hur länge Googlebottar behöver för att ladda ner en av dina webbplatser i millisekunder. Detta hjälper dig att enkelt upptäcka problem med laddningstiderna för din webbplats.
Så optimerar du sidhastigheten
Skapa snabba anslutningstider
Anslutningen mellan webbservern och användaren måste upprättas innan webbsidan kan behandlas av webbservern. Den tid som spenderas på detta kallas anslutningstid. Helst är latensen mindre än 100 millisekunder. Om anslutningsinställningen kräver betydligt mer tid kan optimeringsåtgärder vidtas.
CDN för global räckvidd
Om det är viktigt för din online-verksamhet att ha en global närvaro kommer du snabbt att märka att anslutningstiderna kan variera mycket beroende på var webbplatsen nås från. Detta beror på att noderna ökar geografiskt upp till datacentret där din webbserver är belägen.
Ett innehållsleveransnätverk, CDN (content delivery network), kan hjälpa här. CDN ser till att din webbplats cachas i ett globalt servernätverk, så att det alltid finns ett litet antal noder mellan användarens dator och nästa server på CDN. Denna tjänst är förknippad med höga kostnader, som inte nödvändigtvis lönar sig för operatörer på en webbplats som huvudsakligen adresserar det tyskspråkiga området.
För att kunna använda ett CDN måste du registrera dig hos en leverantör. Det finns ett gratis CDN på nätet, men du bör kontrollera exakt under vilka villkor erbjudandet är gratis. De avgiftsbaserade leverantörerna debiterar vanligtvis per datavolym som används månatligen över nätverket.
Använd HTTPS
Under en lång tid trodde man att ett SSL-certifikat skulle sakta ner webbplatsens laddningshastighet. Detta kan förklaras av att SSL-certifikatet skapar ett “hinder” när du ansluter till webbservern. SSL-certifikatet verifieras och den krypterade anslutningen upprättas.
Under tiden har dock situationen förändrats. Många PageSpeed-åtgärder och säkerhetsåtgärder för webbplatsen (t.ex. HTTP / 2, se nedan) är bara möjliga med ett SSL-certifikat. Dessutom har SSL-certifikat etablerat sig som standarden för säkerhet, användarupplevelse och SEO-rankingsfaktor. Så om du inte använder ett SSL-certifikat ännu, bör du definitivt göra det. Certifikatutgivaren Let’s Encrypt erbjuder även detta gratis.
Optimera din webbserver för sidhastighet
När anslutningen till webbservern har upprättats bearbetas och tillhandahåller de de begärda filerna. Detta kallas även server-skript kallas också, som till exempel läser innehåll från databaser och gör det tillgängligt för utdata.
Upptäck flaskhalsar i infrastrukturen
När en webbsida laddas långsamt kan det bero på att webbservern och dess underliggande infrastruktur är överbelastad. Detta kan ha flera orsaker, till exempel om hostern har ett fel eller eftersom webbservern måste svara för många förfrågningar på en gång.
Det är viktigt att känna igen dessa flaskhalsar för att kunna reagera snabbt. Många värdlösningar erbjuder mätvärden för att övervaka serveranvändning. Av de mätningar som presenterats ovan kan “Time to First Byte”, som kan mätas med Ryte’s verktyg för webbplatsframgång, också vara till hjälp. Om det ökar markant kan det vara problem med webbservern.
Använd cachelagring på serversidan
Innehåll som ofta begärs, till exempel databasfrågor, kan cachelagras på servern så att förfrågningarna inte behöver köras om och om igen. Detta är särskilt viktigt för användare som vill läsa flera artiklar eller visa produkter – det vill säga öppna flera sidor under sin session. Laddningstiderna efter att den första sidan har öppnats kan därför minskas.
I inställningarna för webbserverprogramvaran – Apache HTTP-server och Nginx används oftast – cachning på serversidan kan aktiveras och konfigureras. Om du inte har nödvändig kunskap kan du fråga din webbhotell eller låta cache och andra PageSpeed-åtgärder utföras av en automatiserad molntjänst (se nedan).
Använd webbläsarens cache
När webbläsaren cachas sparas delar av din webbplats av en webbläsare, snarare än servercachen av webbservern. Därför behöver inte alla element laddas på nytt när du öppnar en ny URL på din webbplats. Detta ökar laddnignshastigheten.
Webbläsarcaching kan aktiveras av många CMS via plugins eller tillägg.
Komprimera bilder
Den proportionellt största delen av nedladdningsvolymen på en webbplats består av bilder. Detta är desto mer sant för onlinebutiker med många produkter och portföljwebbplatser, särskilt fotografer. Om du lyckas minska filstorleken på dina bilder betydligt kan du öka sidhastigheten avsevärt. För en del hemsideägare kan bilderna de har laddat upp tynga ner hela deras hemsida, så se över detta.
Optimera alla bilder
Bilder är viktiga för att göra en webbplats tydlig och attraktiv för dina användare. Men bilder hotar också att väsentligt öka din webbplats filstorlek och bromsa laddningstiden. Därför bör du bara använda bilder som är optimerade för webbanvändning.
Ytterligare steg:
Komprimera dina bilder innan du laddar upp dem på din webbplats med ett bildbehandlingsprogram. På detta sätt optimeras filstorleken automatiskt.
Motsvarande bildstorlek anges i källkoden: Om en webbläsare måste beräkna storleken på själva grafiken kan laddningstiden ökas. Den angivna storleken ska motsvara den ursprungliga storleken på den bild som är lagrad på servern. Du kan också definiera informationen om bildstorleken via CSS.
Ta bort metataggar och EXIF-data: Om du till exempel använder bilder från din egen kamera eller smartphone, innehåller de mycket mer information som plats, kamera som används och annan data. Med ett verktyg som tinypng kan du ta bort dessa och spara lagringsutrymme.
Använd AMP
Google erbjuder mobilanpassning, “AMP”, Accelerated Mobile Pages möjlighet att ladda mobila webbplatser med näst intill noll fördröjning. För detta ändamål måste webbplatserna uppfylla vissa krav så att de kan visas på mobila enheter.
Många CMS som WordPress möjliggör användning av AMP med hjälp av plugins.
Minska 301 omdirigeringar
301 omdirigeringar är bra för att undvika duplikatinnehåll eller för att omdirigera gamla webbadresser till nya webbadresser efter en nystart. Men varje omdirigering ökar laddningstiden – inte betydligt, men varje gång en webbläsare möter en omdirigering måste en ny URL hämtas och webbläsaren måste vänta tills en http-begäran returneras.
Om flera 3o1 omdirigeringar följer varandra kan laddningstiden ökas betydligt.
För att undvika för många omdirigeringar bör du dokumentera URL-strukturen eller utvecklingen av nya webbadresser. Detsamma gäller för etablerade 301 omdirigeringar. Om du i analysen av din webbplats hittar flera vidarebefordringar, bör du vägleda den första vidarebefordringen direkt till det faktiska länkmålet utan omväg till en eller flera omdirigeringar.