Contents
Så Gör du din Hemsida Snabbare! (Komplett Guide)
Ingenting är mer frustrerande än en långsam webbplats. Det är inte bara dåligt för dina besökare, men det är också mycket dåligt för webbplatsägare. I dag är det en absolut nödvändighet att ha en hemsida som företag för att kunna kommunicera med världen och göra det möjligt för intressenter att hitta dig.
Oavsett om de är fotografer som försöker visa upp sitt arbete, eller ditt företag som vill sälja varor är det avgörande att ha en webbplats som är snabb och effektiv. En av nyckelfaktorerna som gör en webbplats effektiv är hastighet.
Varför har din webbplats hastighet?
Hastighet kan ha en enorm påverkan på din webbplats. Det påverkar din trafik, sidvisningar, konverteringar, försäljning och ditt totala rykte. Genom att göra det snabbare kan du förbättra ditt företag och hjälpa det att växa. Studier har visat:
- 47 procent av människorna förväntar sig att en webbplats laddas på mindre än två sekunder
- Det är mycket troligt att 40 procent av människor lämnar en webbplats om det tar mer än tre sekunder att ladda.
Därför spelar webbplatsens hastighet en mycket viktig roll för att göra ditt företag framgångsrikt. Det borde vara en av dina högsta prioriteringar om du vill sticka ut från dina konkurrenter. Genom att göra din webbplats snabbare kommer du inte bara att ge positiva resultat när det gäller sidvisningar och konverteringar, utan du kommer också att ge dina besökare bättre användarupplevelse.
En bra användarupplevelse är nyckeln till att bygga en stark kundbas och bygga ett starkt varumärke. Om det tar en evighet att ladda din webbplats, vad är poängen med att ha en fantastisk webbplats när det gäller de andra elementen, när människor inte ens kommer att stanna och kolla in den? Genom att inte se till att din webbplats laddas snabbt riskerar du att förlora många kunder eller följare och därmed mycket intäkter.
Dessutom är din webbplatshastighet mycket viktig för din SEO, sökmotoroptimering. Om din webbplats laddas snabbt kommer din ranking i sökmotorer att bli högre. Detta beror på att Google föredrar snabba webbplatser som ger användare en bra användarupplevelse, och det belönar dem genom att ranka dem högre i sökmotorresultaten. Förutom hastighet är användarupplevelsen en annan faktor i Googles rankningsalgoritm. Så genom att öka hastigheten på din webbplats och förbättra din användarupplevelse kommer du så småningom att förbättra din SEO-ranking.
Som ett resultat får du mer trafik och lockar fler intressenter som du kan konvertera till kunder, vilket i slutändan ökar din försäljning och genererar mer intäkter.
Omvandlingsfrekvensen ökar med 74% när sidladdningstiden förbättras från åtta till två sekunder
Hur testar du din webbplats hastighet?
PageSpeed Insights är Googles kostnadsfria verktyg för att testa din webbplatshastighet och det är väldigt enkelt att använda. Allt du behöver göra är att ange webbadressen till din webbplats och verktyget analyserar dess innehåll och genererar förslag på hur du kan göra din webbplats snabbare.
Pingdom är också ett mycket användbart verktyg som inte bara testar din webbplatshastighet utan också granskar och betygsätter din webbplats prestanda. Den spårar också webbplatsens resultathistorik, så att du kan få inblick i eventuella förändringar avseende din webbplatshastighet.
Sätt att göra din hemsida snabbare
Det finns många sätt att göra din hemisda snabbare, vilket gör den effektiv och framgångsrik. Nedan följer flera av de enklaste och mest effektiva sätten att påskynda din webbplats och göra allt du kan göra lön på lång sikt.
Uppgradera din webbhotellplan
Många väljer billiga webbhotellplaner när de först skapar en blogg eller webbplats, så de väljer delad webbhotell. Med tiden ger de mer innehåll och deras webbplatser växer och slutligen blir långsammare. Om så är fallet är det bästa valet att uppgradera din webbhotellplan. Att uppgradera din webbhotellplan är det enklaste och enklaste sättet att förbättra hastigheten på din webbplats. Men se till att du väljer det bästa webbhotellet som uppfyller alla dina behov.
Om du har delad hosting bör du antingen flytta till en VPS eller ett dedikerat alternativ. Hur som helst kommer du att märka en betydande skillnad i din webbplatshastighet. Att fatta ett beslut mellan de två alternativen beror på dina egna affärsbehov, så se till att du utforskar båda alternativen noggrant och noggrant.
VPS-hosting (Virtual Private Servers) är kanske det bästa alternativet att använda, eftersom det använder flera servrar för innehållsdistribution (ibland till och med hundratals servrar). Det är också en skalbar lösning och tilltalar mest små och medelstora företag, såväl som bloggare.
Å andra sidan, med dedikerade servrar får du full kontroll eftersom du får dedikerade resurser. Du behöver inte dela RAM, CPU, bandbredd eller något annat eftersom alla resurser bara är avsedda för dig. Dessutom är gränserna för bandbredd högre, men eftersom du inte har flera datorer är detta hostlternativ mycket mindre flexibelt. Det är dock mycket dyrare än VPS-hosting.
Aktivera webbläsarcaching
Microsofts hastighetsspecialist och datavetare Harry Shum tror att 0,25 sekunders skillnad i sidladdningstid – snabbare eller långsammare – är det magiska talet som dikterar konkurrensfördelar för onlineföretag.
Att aktivera cachning kan förbättra din webbplatshastighet avsevärt och ge besökare till din webbplats mer givande användarupplevelse. Caching hänvisar till processen för lagring av statiska filer, såsom HTML-dokument, mediefiler, bilder, CSS– och JavaScript-filer, för enklare och snabbare åtkomst, så att databasen inte behöver hämta varje fil varje gång det finns en ny begäran. Ju fler förfrågningar görs till din server, desto mer tid tar det för din webbplats att ladda.
När någon besöker din webbplats laddas elementen på webbsidan de försöker komma åt automatiskt ned och lagras på sin hårddisk i en cache (temporär lagring). På det sättet, nästa gång de besöker din webbplats, laddar deras webbläsare den begärda webbsidan mycket snabbt utan att behöva skicka en HTTP-begäran till servern igen.
Caching fungerar dock endast för återkommande besökare, eftersom förstagångsbesökare naturligtvis inte har en cachad och lagrad version av din webbplats. Om du aktiverar fullständig cachning på din webbplats kan du ändå minska sidans laddningstid från 2,4 till 0,9 sekunder. Detta beror på att det kan finnas 30 eller fler olika komponenter som måste lagras i användarens cache första gången de besöker din webbplats, men endast ett fåtal komponenter behöver laddas ner för efterföljande besök.
Beroende på vilken webbplatsplattform du använder finns det olika sätt att aktivera webbläsarcaching. Om du till exempel använder WordPress är det enklaste sättet att aktivera cachning att installera ett plugin. De bästa WordPress-cachepluggarna är W3 Total Cache, som är det mest populära prestandapluginet, och WP Super Cache, vilket är bäst för webbplatser med hög trafik och servrar med låg kraft.
51% av online-shopparna i USA säger att webbplatsens långsamhet är den främsta anledningen till att de skulle överge ett köp
18% av kunderna överger sin kundvagn om sidorna är för långsamma.
Du kan också aktivera webbläsarcaching på servernivå, det vill säga integrera cachning i ditt skript på serversidan, vilket är något som din webbutvecklare kan hjälpa dig med.
Aktivera HTTP Keep-Alive
När din webbserver tar emot en HTTP-begäran från din webbplatsbesökares webbläsare, det vill säga när en besökare begär en viss fil, frågar webbläsaren servern om behörighet att ladda ner filen. Det gör det för varje fil individuellt. Detta tar upp mycket bandbredd och minne, för att inte tala om att det använder mer processorkraft. Så småningom orsakar det mycket belastning på din server och saktar ner din webbplats.
HTTP vs HTTPS
Du kan göra din webbplats snabbare genom att aktivera HTTP Keep-Alive, vilket skapar en enda öppen anslutning för flera filförfrågningar till din server, vilket påskyndar din webbplats kraftigt. Enkelt uttryckt säger servern till webbläsaren att den kan ladda ner flera filer samtidigt, utan att lägga för mycket belastning på servern. När antalet anslutningar till din server är begränsat sparas mycket bandbredd.
Optimera dina bilder
Bilder tar upp mycket bandbredd. När de inte är optimerade, vilket innebär att de är stora, använder de mycket serverresurser och tar mer tid att ladda. När dina bilder inte är optimerade kan din webbplats vara mycket långsammare.
Överväg därför att minska storleken på dina bilder utan att påverka kvaliteten negativt. Du kan åstadkomma detta genom att använda ett plugin som kan komprimera dina bilder och se till att de inte tappar kvalitet under processen.
Om du använder WordPress, prova WP Smush, ett plugin som automatiskt komprimerar dina bilder när du laddar upp dem till ditt mediebibliotek.
När du optimerar dina bilder, förutom deras storlek, måste du fokusera på deras format och src-attributet, som är bildens URL. Du bör hålla fast vid JPEG-formatet, medan PNG också är bra men inte stöds helt av äldre webbläsare.
Mobilanvändare
50% av mobilanvändarna kommer att överge en sida om den inte laddas på tio sekunder och tre av fem kommer inte tillbaka till den webbplatsen.
När det gäller attributet src måste du se till att koden är rätt. Undvik tomma bildkoder. Koden för en bild i HTML innehåller nämligen följande:
När det inte finns någon källa inuti citattecken gör webbläsaren en begäran till katalogen på sidan eller till själva sidan, vilket kan orsaka mycket belastning på dina servrar och till och med skada dina data. Se därför till att du alltid inkluderar ”src-attributet” med en giltig URL.
Ändra ditt webbplatstema
Temat för din webbplats kan också påverka din webbplatshastighet. Oavsett hur bra din serverkonfiguration är, om ditt webbplatstema har en komplex kod kommer din webbplats att laddas trögt. Det är inte ovanligt, särskilt i WordPress, att inte ändra något annat än din webbplats temat, bara för att upptäcka att sidans laddningstid ökar kraftigt.
Överväg därför att ändra ditt webbplatstema och gör prestanda till en av prioriteringarna när du väljer ett tema, istället för att bara titta på estetik. Du kan kontrollera sidhastigheten för ett visst temas demo med hjälp av ett av verktygen för att testa webbplatsens hastighet så att du kan se hur snabbt temat körs.
Åtgärda trasiga länkar
50% av din 1 sekunders sidtidsladdningsbudget på mobil tas upp av nätverkslatensomkostnader.
Trasiga länkar i ditt innehåll kan inte sakta ner din webbplats, men de kan i hög grad påverka användarupplevelsen, så du bör ägna stor uppmärksamhet åt dem alla. Trasiga länkar i dina CSS-, JavaScript- och bild-URL: er kan dock påverka din webbplatshastighet negativt. Skanna dina länkar regelbundet och fixa trasiga så snart du märker dem.
Trasiga länkar finns oftast i bildkällfiler, vilket händer när webbadressen är fel. Dessa länkar kan lätt förbises, särskilt när storleken på en viss bild definieras som mycket liten.
När det finns en trasig länk i din bild, det vill säga när ett 404-fel visas, skapar den trasiga länken ett bortkastat svar från en HTTP-begäran, vilket gör din webbplats långsammare. Webbläsaren försöker ladda ner en bild som inte är tillgänglig, så din webbsida lägger mer tid på att ladda ner bilden och saktar ner din webbplats.
99% av svarstidsproblemen beror fortfarande på att användargränssnittet är för långsamt
Trasiga länkar finns också i CSS-länktaggarna i huvudet på dina HTML-dokument. Precis som med bildfiler, om din CSS-fil inte är där du har länkat till, kommer en HTTP-förfrågan att leda till ett värdelöst svar och den kommer tillbaka med en 404-kod. Det är särskilt viktigt att regelbundet söka efter trasiga länkar om du använder många externa CSS-filer eftersom de kan flyttas och resultera i ett 404-fel.
Om det finns en trasig länk i JavaScript-källadressen kan din webbplats också sakta ner som med bildkällfiler och CSS-länkar. Men webbläsaren kan också försöka tolka JavaScript och orsaka inte bara ökad nedladdningstid utan också dåliga skriptinteraktioner. När webbläsaren försöker ladda en 404-sida istället för JavaScript, stoppas alla andra nedladdningar tills laddningen av en 404-sida är klar. Det är därför du alltid bör placera din JavaScript längst ner i dina HTML-dokument (precis innan den avslutande </body> -taggen), vilket är särskilt viktigt när det är trasiga länkar inblandade.
Komprimera bilder och optimera filer
Bilder tar för närvarande upp 60% av de genomsnittliga byte som laddats per sida, cirka 1504 KB. Jämfört med andra sidors tillgångar som skript (399KB), CSS (45KB) och video (294KB), tar bilder upp en stor mängd HTTP-förfrågningar som skickas.
Som jag nämnde tidigare, ta bort alla bilder av tillgångar som du tror du inte behöver.
Detta inkluderar bibliotek med ikoner som du bara använder två av, de tre extra teckensnitt som du trodde du skulle kunna använda men inte, och bilder som kanske kan replikeras med CSS (t.ex. färgade bakgrunder eller övertoningar).
När du har rensat bort dessa tillgångar, ta en titt på bilderna du har på din webbplats och kolla in deras storlek.
Om du använder dig av stora bilder kör du dem genom ett optimeringsprogram som Compressor.io eller Image Optimizer.
Håll alla dina bilder under 150 KB, inget över 1920 pixlar i bredd, på en genomsnittlig / medium / 72 dpi-kvalitetsnivå. Ssörre och du kommer att märka att bilderna laddas mycket långsammare efter att sidan har gjorts såväl som de långsamma svarstiderna för användarna.
När det gäller vilka filtillägg du ska använda för vad, använd detta som en grundformel:
- SVG är lämpligt för vektorbilder du vill få en hög detalj i.
- PNG ska användas för bilder du behöver transparent bakgrund bakom, till exempel en cirkulär bild av en person eller Facebooks “F” -logotyp.
- JPG är bäst för fotografier eller något där fina detaljer är mindre viktiga.
- Medan bilder fortfarande tar upp majoriteten av dina HTTP-förfrågningar kommer optimering av dem och dina andra tillgångar i slutändan att hålla storleken på dem nere och öka din webbplats totala prestanda.