Contents
Så Hittar du Jobb Genom Linkedin! (Komplett Guide)
Det finns en mycket enkel anledning till att du ska använda LinkedIn för jobbkontakt och för att hitta jobb. Det gör det lättare för en arbetsgivare att hitta dig när de letar efter kandidater för ett jobb. Och du kan vara den person de letar efter. Men de måste bara hitta dig.
Du kan också använda webbplatsen för att söka jobb och skapa kontakter med personer som kan hjälpa dig. I denna artikel går vi igenom hur du hittar jobb genom LinkedIn.
Din profil
Fyll i så många avsnitt som möjligt. Se till att din stavning och grammatik är korrekt.
Ladda upp ett foto av dig själv som ser smart, professionell och vänlig ut.
Din rubrik
Din professionella rubrik är ett kort uttalande om dig. Inkludera ditt jobb – eller det jobb du vill ha – och något om dina färdigheter eller intressen. Tänk på nyckelord som arbetsgivare kan använda och säg det at du söker jobb.
Välj den perfekta LinkedIn-profilbilden
Profiler utan foto ser inaktiva och oattraktiva ut i sökresultaten, så se till att hitta ett foto av dig själv som är högupplöst och lämpligt för arbete.
Undvik selfies eller gruppfoton (även om du har beskurit alla andra). Försök att inte göra din bild för spännande och formell heller.
Se till att du ler och ser trevlig ut! Du försöker sälja dig själv som någon bra att arbeta med.
LinkedIn har nu en filterfunktion som gör att du kan justera färgerna på ditt foto för optimal effekt.
Du kommerockså se möjligheten att ladda upp en bakgrund eller omslagsfoto. Detta är mindre viktigt men om du har något som du tror kommer att vara relevant, satsa på den.
Tips: Du kan till och med använda ditt foto som en möjlighet att sälja relevanta färdigheter (tänk handritade porträtt, ditt ansikte som en applogotyp eller en chans att visa upp dina fotograferingsförmågor).
Skriv en LinkedIn-rubrik som gör att du sticker ut
Rubriken är det första som en potentiell arbetsgivare kommer att se, så se till att den sticker ut och visar vad du har att erbjuda.
Undvik något tråkigt som “student” – lista ett drömjobb, ditt frilans- eller deltidsarbete, relevanta hobbyer eller titeln på din senaste arbetserfarenhet.
Alternativt kan du välja en kombination:
Blivande börsmäklare | Ekonomibloggar | Prisbelönt författare
Tips: Om du vill bli hittad av rekryterare eller någon annan som söker på webbplatsen, välj nyckelord. Sökorden gör att du blir mer sökbar.
Inkludera en professionell sammanfattning i din profil
Använd sammanfattningsrutan för att visa upp dina prestationer, ambitioner eller presentera en lifthöjd – varför du är en bra anställd och kandidat. Beskriv varför du är bäst och mest lämpad.
Du har bara cirka 50–100 ord, så se till att du gör det bästa av den. Försök att inkludera nyckelord som rekryterare eller andra sannolikt söker efter (och glöm inte att din profil kan visas i internetsökningar också).
Inkludera dina kontaktuppgifter om du vill att människor ska komma i kontakt, men använd inte en personlig e-postadress om du vill undvika skräppost. Länka till din webbplats istället.
Marknadsför din arbetserfarenhet på LinkedIn
Följ anvisningarna för att lista din arbetserfarenhet, alla kurser du har gått, frivilligt arbete och utbildningar – det finns mycket att inkludera här.
Du behöver inte lägga till dem alla – välj de som tillför värde till din profil, som du är stolt över eller som du vill visa i sökningar.
Använd avsnittet Media för att länka till dina pågående verk eller prestationer. Inkludera blogginlägg, tidningsartiklar, ditt fotografi / konstverk, ett företag du skapat, videor eller sociala mediekonton du har hjälpt till.
Se till att du noga går igenom din profil för stavfel, misstag, och trasiga länkar. Eventuella misstag inom detta område kommer att spegla dig ganska illa för potentiella framtida arbetsgivare.
Säg inte bara vad du gjorde, visa vad du bidrog med och hur det gjorde skillnad.
Få rekommendationer och rekommendationer för arbetsförmåga
Be nuvarande eller tidigare arbetsgivare och kollegor att skicka vittnesmål och rekommendationer till din profilsida för att lägga till trovärdighet till alla färdigheter eller projekt du har listat (du behöver inte acceptera eller visa något som du inte vill att allmänheten ska se).
Förutom att sprida relevanta sökord genom hela din profil kan du lägga till färdigheter separat. Använd inte bara generiska sådana som ledarskap eller lagarbete.
Fråga dig själv: vilka färdigheter har du som gör att du verkligen sticker ut?
Dina LinkedIn-anslutningar kan sedan bekräfta att du är bra på något genom att rekommendera dig för de olika färdigheter du har listat, och dessa kommer att visas på din offentliga profil för att visa hur duktig du är!
Använd Linkedins jobbsökningsfunktion
Det låter väldigt uppenbart, men glöm inte att det finns massor av jobb listade på LinkedIn.
Använd sökfunktionen och prenumerera på jobbnotiser, eller håll koll på statusuppdateringar för att följa nya listor innan de annonseras.
Kolla också in praktikplatser och forskarjobb på LinkedIn-studentportalen.
Följ företag du vill arbeta med så att du först får veta om alla jobbmöjligheter, examensscheman eller expansionsplaner.
Rekryterare och arbetsgivare använder nyckelord för att söka i LinkedIn efter jobbkandidater. Fyll i detta avsnitt med nyckelord som är mest relevanta för personer som anställer i din bransch.
Har du inte mycket erfarenhet? Med LinkedIn kan du lägga till detaljer om saker som välgörenhetsorganisationer du har varit med om, projekt, idrottsklubbar och lag och alla akademiska prestationer du har gjort. Du kan också använda detta utrymme för att prata om dina styrkor.
Gör anslutningar
Ja, du kan hitta annonserade lediga platser på LinkedIn och skapa e-postmeddelanden om jobbvarning – men dina anslutningar är där det verkligen gör skillnad för din jobbsökning. Börja med:
- Människor du för närvarande arbetar med eller har arbetat med tidigare
- Kunder och kunder du har arbetat nära med
- Människor som har studerat samma kurs som du
- Människor du har varit i klubbar med
- Föreläsare eller lärare
- Vänner och familj
När du är ansluten kan du be personer som du känner att stödja dina färdigheter eller ge dig en rekommendation. Du kan be en tidigare arbetsgivare, klient, någon du har arbetat med, en lärare eller föreläsare att skriva en kort rekommendation.
Visste du?
LinkedIn har sänkt medlemsåldern från 18 till 13. Så även om du fortfarande är i skolan eller college kan du skapa en profil och använda webbplatsen för att undersöka jobb eller kurser du är intresserad av.
Du kan använda LinkedIn-sökningen för att hitta personer som kan hjälpa dig att bygga din karriär.
Med den avancerade sökningen kan du identifiera personer i vissa jobbroller eller företag eller begränsa saker efter plats.
När du har kommit i kontakt med någon kan du titta på tidigare företag de har arbetat för och kolla i rutan “Folk tittade också”. Detta kan leda dig igenom att hitta fler potentiella arbetsgivare eller kontakter.
Bli involverad
Att gå med i grupper och delta i diskussioner är ett utmärkt sätt att få kontakt med människor i din bransch.
Följ företag du vill arbeta för och se upp för eventuella uppdateringar av lediga platser.
Uppdatera din profil regelbundet
Håll din information uppdaterad för din nuvarande position och var du vill vara, och fortsätt lägga till dina färdigheter och intressen.
Du kan också lägga upp uppdateringar för att prata om vad du arbetar med – till exempel ett projekt du har slutfört, ett möte med ett annat företag, ett arbete du är riktigt stolt över, en utmärkelse du är nominerad till. Om dessa gillas, kommenteras eller delas av dina kontakter kommer fler människor att se din profil.